Wat zorgt voor het verschil tussen rode wijn, witte of rosé? Wat zijn tannines? En waar paar je die wijnen het beste mee? De antwoorden op die vragen en een handige gids voor wijn vind je in dit artikel.
Rood, wit of rosé?
De meeste wijndrinkers hebben een duidelijke voorkeur. En waar het verschil zit tussen deze drie soorten, dat zijn de tannines. Deze verzamelnaam voor chemische stofjes komt in de natuur voor in allerlei fruit. De tannines komen vrij tijdens het fermentatieproces. Ze komen in de drank terecht via de schil van de druif, die aan de vrucht wordt gelaten terwijl het fermenteert. Tannines zijn buiten de smaak, ook verantwoordelijk voor de kleur van de wijn. Hoe roder de wijn, hoe meer tannines er in zitten, hoe langer de schillen van de druiven dus hebben gegist. Dat rosé wijn een mengeling zou zijn van witte en rode wijn klopt niet, maar het vraagt wat nuance. Bij rosé champagne is dat namelijk wel het geval, want deze wordt wel gemaakt van rode en witte druivensap, de enige uitzondering ter wereld. Als je na 24 uur de schil uit het fermentatieproces haalt, maar het naakte vruchtvlees van de druiven verder laat gisten, dan krijg je rosé. Witte wijn wordt dus met witte druiven gemaakt, rode en rosé wijn met blauwe druiven. Alleen worden die laatste twee op een andere manier verwerkt. Als moeten we er ook bijvertellen dat witte wijn ook met blauwe druiven gemaakt kan worden. Champagne Blanc de Noir, bijvoorbeeld, is gemaakt van Pinot Noir druiven.
Wanneer drink je wat?
Natuurlijk hangt heel veel af van persoonlijke smaak, omgeving en gelegenheid. Er zijn wel een aantal algemene gebruiken die de ervaring aangenamer maken.
Om te beginnen drink je een rode wijn best op kamertemperatuur. Dat komt weer door die tannines. Zoals je hebt onthouden zitten er meer tannines in rode wijn dan witte. Ze hebben echter de neiging om bitter te smaken als ze koud worden. Daarom drink je rood best op kamertemperatuur. Rood paart goed met vlees, bij een barbecue of steak. Tip: als je een unieke combinatie wilt proeven, probeer dan wijn bij wild, wat voor unieke combinaties zorgt en het vlees nog lekkerder doet smaken.
Een witte wijn is heerlijk bij frissere gerechten. Ga voor een visje, voorgerechten zoals salades en gegrilde groentjes. Nog een tip: ga bij mosselen voor een Spaanse wijn, specifieker het Verdejo druivenras. Het wordt al meer dan 1.000 jaar geplant in Spanje en staat bekend om zijn fruitigheid en aanwezig citrustonen. Als laatste kun je rosé wijn meer associëren met omgeving dan gerecht. Rosé is de vaste keuze tijdens zomerse namiddagen en avonden. Door zijn verfrissende en verkoelende karakter is het ook een heerlijke wijn bij kruidige gerechten zoals de Marokkaanse en Indische keuken.