Heb jij weleens gehoord van een generatie hypotheek? Hiermee kunnen je ouders je helpen. Door het afsluiten van een hypotheek krijg jij bijvoorbeeld hulp van je (groot)ouders als je een huis wilt kopen. Of andersom, door een hypotheek af te sluiten kun je jouw kinderen later helpen als het zo ver is. Maar wat zijn hier de voordelen van? En wat moet je er allemaal over weten als je hierin geïnteresseerd bent? Lees snel verder.
Waarom?
Voor starters is het tegenwoordig steeds moeilijker om een woning te kopen. Dit komt door de huidige woningmarkt waarbij de prijzen blijven stijgen. Er is een landelijk tekort aan woningen wat leidt tot veel woningvraag en weinig aanbod. Dit zorgt ervoor dat de woningprijzen momenteel erg hoog zijn. De woningprijzen worden in de toekomst hoog waarschijnlijk nog hoger, wat het lastig maakt voor starters. Als starter ben je namelijk aan het begin van je carrière met een bijbehorende startsalaris. Bovendien heb je door het studeren nog weinig geld kunnen sparen. Als het dan zo ver is dat je een woning wilt kopen, kan de hulp van je (groot)ouders veel betekenen.
Hoe?
Door het tekenen voor de hypotheek als ouder kun je jouw kind dus helpen. Je kunt tekenen voor de volledige hypotheeksom of een deel ervan. Ben je benieuwd naar de actuele hypotheekrente? Je kunt met externe websites je hypotheek vergelijken. Doordat deze websites compleet onafhankelijk zijn, krijg je een eerlijk en duidelijk beeld van de verschillende geldverstrekkers. Voor ieder is er iets wils, dus je kunt een hypotheek zoeken die aansluit aan jouw behoeftes en eisen. Je kunt als ouder helpen zonder dat je per se vermogen nodig hebt. Toch is hierdoor meer hypotheek mogelijk voor jouw kind in de toekomst. Bovendien blijft het kind verantwoordelijk voor de maandlast van de hypotheek. Lukt dit niet? Dan staat de ouder garant voor de hypotheek. Desondanks is het de bedoeling dat na enige tijd het kind zelf de hypotheek zal betalen. Als het zo ver is, kan de hypotheek ook overgezet worden op de naam van het kind. Zo zit je er niet als ouder voor altijd aan vast. Toch help je jouw kind in een periode waarbij het zonder hulp moeilijk wordt.