In het voorjaar worden de dagen een pak langer. Dat merk je aan de kinderen die later gaan slapen, aan de aperitiefjes op het terras die net iets langer duren, en ook aan de gordijnen die wat later toe gaan. Eens het wat klaarder wordt, vinden we het namelijk fijn om al dat daglicht volop binnen te laten stromen. Alleen zijn er ook wel nadelen aan al dat licht. Zo zorgt de weerkaatsing ervoor dat we tv- en computerschermen minder goed kunnen zien en kan het nodig zijn een kamer te verduisteren voor jonge kinderen die moeten slapen voor de zon onder is. Hoe pak je dat aan?
Zorg voor opties
Wie heeft ooit gezegd dat je maar één soort raamdecoratie per raam mag hebben? Als je bijvoorbeeld enkel dikke, verduisterende gordijnen hebt, is dat wel heel donker als je gewoon de weerkaatsing van de laagstaande zon wil tegengaan. Maar enkel dunne gordijntjes volstaan dan weer niet als je de ruimte al vroeg helemaal wil verduisteren, omdat er bijvoorbeeld een peuter moet rusten.
Ga dan gerust voor een dubbel systeem. Een eerste ‘laag’ is dun en eerder transparant. Die houdt de inkijk van buitenaf wat tegen en filtert het licht ook mooi. Zo heb je minder last van die weerkaatsing. Een tweede ‘laag’ is je volledige verduistering. Dat kunnen zwaardere gordijnen zijn, maar ook rolgordijnen of lamellen. Het is maar wat je zelf fijn vindt!
Elke ruimte is anders
Nog zo’n misverstand is dat je voor je hele huis dezelfde raamdecoratie moet hebben. Dat klopte misschien in het jaar 1988, maar tegenwoordig weten we wel beter. Net zoals je in je badkamer niet dezelfde verlichting hangt als in je woonkamer, heb je ook per kamer specifieke raamdecoratie nodig.
Zo heb je in een bureauruimte vooral filtering van het licht nodig. Met de zon in je gezicht of in je computerscherm kan je niet werken. In een slaapkamer is uiteraard verduistering van het grootste belang, in een kinderkamer zijn duo rolgordijnen gemakkelijk zelf omhoog en omlaag te doen en in een woonkamer zal je misschien eerder de gezelligheid en stijl van gordijnen belangrijk vinden.
Mee met de seizoenen
Nog zo’n misvatting is dat je je gordijnen het jaar rond – en liefst heel je leven – moet laten hangen. Het is net leuk om te variëren, of zelf om bijvoorbeeld in de zomer je dikke overgordijnen helemaal weg te halen. Waar je ’s winters misschien houdt van dikke warm gekleurde gordijnen in velours, zijn ’s zomers linnen gordijnen een verademing. Speel dus gerust met texturen en stoffen die passen bij het seizoen. Zo heb je zonder veel moeite een heel nieuw interieur!