Het is weer voorjaar! En dat betekent dat je de tuin weer een upgrade kan geven met mooie bloemen. De goudsbloem is een mooie bloem die je tuin een heerlijke zonnige gloed geeft. Deze bloem kan je herkennen aan de bijzondere oranje bloem in een composietenvorm. Wil je de goudsbloem thuis ook? Wij vertellen je hoe je de bloem verzorgt.
Wat is de goudsbloem?
De goudsbloem groeit maar één seizoen. De éénjarige bloem kun je herkennen aan een dunne wortel en een behaarde stengel. De bloem heeft een composietenvorm, waarbij de buitenste lintbloemen in grote aantallen en vaak zelfs in dubbele rijen om de binnenste buisbloemen staan. De plant wordt tussen de 30 en 45 cm hoog en bloeit van mei tot de eerste nachtvorst. Als de winter erg mild is en dus niet te koud, kan het zelfs zo zijn dat deze bloem doorgroeit tot in januari.
De goudsbloem wordt ook wel vaak ‘zonnevolger’ genoemd. Dit komt omdat de bloem altijd richting de zon bloeit. Als de zon achter de wolken verdwijnt of het avond wordt, gaat de bloem dicht. De bloemknoppen gaan open bij zonsopgang en sluiten zich weer bij zonsondergang. De geur van de bloem is heel typisch. Er zijn veel mensen die er erg van houden, maar er zijn ook veel mensen die het niks vinden.
Nederlandse namen
Goudsbloem, Tuingoudsbloem, Dodenbloem, Vergabloem, Gaublomme, Gouzeblomme, Studentenbloem, Mariabloem, Oranjebloem, Guldenbloem, Wrattenkruid, Kroningsbloem, Rhingelbloeme.
Waar komt de bloem voor?
De goudsbloem zal je voornamelijk vinden in het wild of in de akkers en langs wegen. Ze zijn niet veeleisend, hebben alleen veel zonlicht nodig, en kunnen zich dan ook gemakkelijk uitzaaien. Vandaar dat je ze vaak zult tegenkomen. Maar omdat de plant erg houdt van zonlicht, komt deze oorspronkelijk voor in Zuid-Europa en Azië. In Zuid-Europa kun je ze veel in het wild vinden, waar ze door het grotere aantal zonuren en de hogere temperaturen het hele jaar door bloeien. In Nederland komen ze minder voor, maar ook bij ons ontsnappen ze regelmatig aan de tuinen. In Zuid-Europa kun je in het wild de Calendula arvensis vinden, de akkergoudsbloem. Deze is wat tengerder dan onze gecultiveerde goudsbloem, en bevat ook minder inhoudsstoffen.
Wanneer kun je deze bloem zaaien?
Goudsbloemen zijn heel gemakkelijk uit te zaaien. Er zijn twee mogelijkheden voor het zaaien. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de bloemen redelijk voedzame grond en veel zonlicht nodig hebben. De manieren waarop je het kunt doen zijn:
- Je zaait het in maart in rijen uit en dunt de bloem in de herfst uit;
- Je zaait in de herfst en dunt het in de lente uit.
Hoe ga je te werk?
Stap 1: De plek uitkiezen
Voor deze mooie bloem is het belangrijk om een goede plek uit te zoeken. De goudsbloemen vinden het fijn op geschoffelde plekken, zodat de zaden niet overwoekerd raken door al andere groeiende planten. Goudsbloemen zaaien lukt op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Een voedselrijke, liefst leemachtige bodem zonder al teveel plassen water is dus het beste. De beste plek voor de goudsbloem om te groeien is in de volle zon, eventueel halfschaduw.
Stap 2: zaaien
Zaai de goudsbloem gewoon uit over de grond en bedek ze met een heel dun laagje aarde. Dit kan eigenlijk het hele seizoen door. Zaai in maart en april voor bloemen in dezelfde zomer of anders in de zomer of het najaar voor bloemen het jaar erop.
Stap 3: uitplanten
Als de zaadjes van de goudsbloem eenmaal ontkiemd zijn, schieten de planten al snel de hoogte in en na enkele weken zijn de zaailingen klaar om uitgeplant te worden. Als de planten 10 tot 15 cm hoog zijn kunnen ze worden uitgeplant op een onderlinge afstand van 25 tot 30 cm.
Stap 4: verzorgen
Een belangrijke stap is het verzorgen van de bloem. Gelukkig is dat met deze bloem heel makkelijk. De plant heeft namelijk weinig verzorging nodig. Het is alleen wel belangrijk dat er voldoende zon is. Daarnaast moet je zoeken naar een plek waar een goede afwatering is. Deze bloeier kan namelijk niet tegen natte voeten.
Stap 5: genieten
De goudsbloem groeit erg lang. Als je deze in je tuin hebt, kan je er erg lang van genieten. Jouw tuin zal er erg mediterraan en zomers uitzien!
Bos bloemen van maken
Naast dat goudsbloemen erg leuk zijn in de tuin, kun je er natuurlijk ook een bosbloemen van maken. Knip ze schuin af en zet ze in je huis in een leuke vaas.
Voordelen
Een voordeel aan de goudsbloem is dat ze tegen mieren zijn. Goudsbloemen, gezaaid rond het huis, zouden mieren op een afstand houden. Dit is niet zo gek, want in goudsbloemen zit de stof pyretrine die gebruikt wordt voor insectenwerende middelen. Daarnaast werd de goudsbloem vroeger als weerprofeet gezien; als de bloemen s ochtends om 7 uur nog dicht waren, ging het die dag regenen. De bloemblaadjes kunnen gebruikt worden om een saffraankleur en een iets scherpere smaak te geven aan rijst, vis en vleessoepen, zachte kaas, yoghurt, boter, omeletten, melkgerechten, cakes en zoete broden.
Geneeskracht
Naast dat de goudsbloem een prachtige bloem is, is het ook een veelzijdig kruid. Goudsbloem wordt vanwege de antiseptische, ontstekingwerende, wondhelende, samentrekkende en verzachtende eigenschappen al eeuwenlang uitwendig gebruikt tegen allerlei huidaandoeningen zoals schaafwonden, doorligwonden, etterende wonden, moeilijk helende wonden, zonnebrand, brandwonden, tepelkloven, eczeem, psoriasis, ruwe en schrale huid, steenpuisten, zweren, luieruitslag, jeuk, voetschimmel, wratten en eelt. Goudsbloemtinctuur wordt wel het natuurlijke jodium genoemd. Verdun 1 deel tinctuur met 3-4 delen gekookt water om wonden schoon te maken of om de mond mee te spoelen bij mondslijmvlies- of tandvleesontstekingen.