Zo geef je je badkamermuren een upgrade

Wil je je badkamer een frisse, nieuwe uitstraling geven zonder dat je een hele verbouwing hoeft te plannen? Dan is een nieuwe tegelmuur de perfecte upgrade. Het lijkt misschien een lastige klus, maar met de juiste voorbereiding en een paar handige tips kun je dit prima zelf aanpakken. Hoe? Zo!

Voorbereiding is de sleutel

Een egale, schone muur zorgt voor een strakker eindresultaat. Verwijder oude tegels, verf of behang. Eventuele scheuren en gaten vul je op, zodat je een glad oppervlak hebt om op te werken. In een badkamer moet je extra aandacht besteden aan waterdichtheid. Breng een waterdichte primer of afdichtingsmiddel aan, vooral op muren die direct in contact komen met water. Zorg er bovendien voor dat de muur droog is voor je begint te tegelen.

Kies de juiste tegels

Wil je een badkamer betegelen, dan zijn keramische en porseleinen tegels goede keuzes omdat ze waterbestendig zijn en makkelijk schoon te maken. Wil je een moderne, strakke look? Dan zijn grote tegels een goede optie. Voor een klassieker of speelser effect kun je kiezen voor kleinere tegels of mozaïektegels.

Aan de slag

Begin altijd met het uitzetten van een rechte lijn, bijvoorbeeld met behulp van een waterpas. Dit helpt om de tegels recht te leggen, wat essentieel is voor een strak resultaat.

Plaats de eerste tegel in het midden van de muur of op een markeerpunt, en werk van daaruit naar buiten. Gebruik tegelclips om ervoor te zorgen dat de afstand tussen de tegels overal gelijk is. Dit zorgt voor een nette, consistente voegbreedte. Breng de tegellijm aan met een getande spatel en druk de tegels stevig in de lijm. Let erop dat je niet te veel lijm gebruikt, anders kan dit tussen de voegen uitlopen.

Afwerking

Als de tegels zijn geplaatst, laat je de lijm volledig drogen. Volg hiervoor de droogtijd die op de verpakking van de tegellijm staat. Dit is een belangrijke stap, omdat de tegels anders kunnen verschuiven als je te snel begint met voegen.

Voor het voegen kies je een waterdicht voegmiddel, bij voorkeur schimmelwerend. Breng het voegmiddel diagonaal aan met een rubberen spaan en veeg het overtollige voegmiddel direct weg met een vochtige spons. Vergeet niet om de voegen goed te laten drogen voordat je de muur volledig nat maakt.

Tot slot is het belangrijk om de hoeken en randen netjes af te werken. Gebruik hiervoor flexibele, waterdichte siliconenkit. Dit voorkomt dat er water tussen de tegels en de muur kan komen.

Gerelateerd