In de huidige woningmarkt is het niet altijd een pretje als je op zoek bent naar een nieuwe woning. De vraag ligt enorm hoog, maar het aanbod is beperkt. De woningprijzen schieten door het dak. Als je er niet op tijd bij bent, kun je al niet eens een bezichtiging aanvragen.
Kun je wel wat tips gebruiken bij de zoektocht naar een huis? Lees dan verder. Wij geven je vijf tips.
Tip 1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Het is misschien een dooddoener, maar het is zowel voor jou als huizenkoper als voor de verkopende partij belangrijk dat je wat voorbereidend werk doet. Begin bijvoorbeeld met het samenvatten van je financiële situatie: Wat zijn je huidige maandlasten? Hoeveel heb je te besteden? Hoeveel wíl je besteden? Maar ook: hoeveel kun je lenen van de bank?
Maak ook een lijst met je wensen: waar moet de woning aan voldoen? Door zo’n lijst op te stellen krijg je inzicht in je situatie en wat je wensen zijn. Je kunt zelfs overwegen om je huidige financiële situatie te delen met de verkoper op het moment dat je een bod doet: dit kan de verkopende partij meer zekerheid geven en het kan bovendien je gunfactor verhogen.
Tip 2. Denk aan je onderzoeksplicht
Onder de zogenoemde onderzoeksplicht ben je er zelf voor verantwoordelijk dat je de staat van de koopwoning zo goed mogelijk onderzoekt. Kijk naar de staat van het onderhoud en of er bepaalde verplichtingen bij het huis horen.
Volgens Vereniging Eigen Huis kun je onder meer de volgende vragen stellen: zijn er juridische verplichtingen? Wat staat er in het bestemmingsplan? Is er sprake van erfpacht?
Tip 3. Overweeg een keuring
Logischerwijs is het soms lastig om zelf de staat van de woning volledig te beoordelen. Als je serieus geïnteresseerd bent, dan kun je achter eventuele gebreken komen met een bouwkundige keuring.
Moet je een bouwkundige keuring altijd doen? Dat is een lastige vraag, aangezien je volgens deskundigen een balans moet zien te vinden tussen de onderzoeksplicht en gunfactor. In de huidige huizenmarkt laten kopers de bouwkundige keuring steeds vaker vallen om meer kans te maken op het winnende bod. Dit kun je doen als je zeker weet dat het huis in goede staat is, maar vind je later toch gebreken, dan valt het lastig te bewijzen dat je aan de onderzoeksplicht hebt voldaan.
Er is een middenweg: kies bijvoorbeeld voor een meeloopkeuring in plaats van een bouwkundige keuring. Je loopt dan samen met een bouwkundige door de woning en hij geeft direct aan waar hij eventuele pijnpunten ziet. Schrijf die op of laat de bouwkundige de punten naar je toe mailen. Niet alleen verhoogt een meeloopkeuring je gunfactor ten opzichte van een bouwkundige keuring, de kosten ervan zijn ook nog eens lager. Dit kan je al snel enkele honderden euro’s besparen.
Tip 4. Kijk de verkoper in zijn kaarten
Probeer erachter te komen waarom de woning te koop staat en sinds wanneer. Informatie hierover op Funda is niet altijd te vertrouwen. Het gebeurt regelmatig dat woningen die al een tijdje op de site staan, worden verwijderd en later opnieuw worden toegevoegd. Het lijkt dan alsof de woning er nieuw op is gekomen, terwijl het huis in werkelijkheid al een tijdje te koop staat.
Probeer dus wat informatie over de woning te verzamelen, bijvoorbeeld wanneer de woning is gekocht door de huidige eigenaren, hoe lang iemand er heeft gewoond en wat hij of zij destijds voor de woning heeft betaald. Via Kadaster.nl kun je koopsominformatie krijgen om woningprijzen te vergelijken. Je krijgt dan de verkoopprijzen van alle huizen binnen een bepaald postcodegebied. Je betaalt hier wel een bedrag voor (circa 3 euro).
Tip 5. Aankoopmakelaar
Overschat jezelf niet als je een huis wilt kopen: soms is het gewoonweg verstandig om er een expert bij te roepen. Zo kun je overwegen een aankoopmakelaar in de hand te nemen, die je meeneemt door het gehele proces van een huis kopen. Bovendien kan hij door de trucjes van de verkopende partij heen prikken en kan zijn betrokkenheid je bod kracht bij zetten. Je laat zien dat je van je huizenjacht echt werk hebt gemaakt, omdat je alles al met een expert hebt doorgesproken. Dit scheelt uiteindelijk ook veel werk voor de verkoper.
Mocht je een aankoopmakelaar overwegen, wees dan wel erg kritisch. Sommige makelaars hebben een dubbele pet op en helpen zowel bij de aan- als verkoop van woningen. In zo’n geval kan er belangenverstrengeling zijn.
Ga dus op zoek naar een aankoopmakelaar die zich uitsluitend op de aankoop van woningen richt. Zorg ook dat hij “skin in the game” heeft. Er zijn diverse makelaars die hun tarieven (deels) bepalen op basis van het onderhandelingsresultaat. Zij krijgen dan een percentage van het bedrag dat zij van de initiële verkoopprijs hebben afgedongen. Daardoor is de aankoopmakelaar erbij gebaat om voor jou de laagste prijs mogelijk te regelen.
Zorg bovendien dat je een no cure no pay-structuur afspreekt, zodat je niet betaalt voor diensten die niet geleverd zijn.